Omgeving

Wie benieuwd is wat er allemaal te beleven valt in de regio, moet zeker een blik werpen op de website van  toerismeleistreek .

Hieronder alvast een aantal suggesties.

Voor de wandelaar:

De gemeente Anzegem , waarvan Tiegem deel uitmaakt, heeft de voorbije jaren heel wat aandacht besteed aan duidelijke bewegwijzering van de wandelpaden in Groot Anzegem. Anzegem is dan ook een wandelparadijs langsheen kleine paadjes en rustige wegen waar weinig of geen verkeer komt. Planning van deze tocht kan makkelijk via de app van wandelknooppunten of via de website www.wandelknooppunt.be . De aangeduide Streuvelsroute (6.9 km) passeert eveneens in Tiegem en in de woning ligt ook een knooppunt kaartje ‘Verrassende plekjes in Tiegem’ ter beschikking.

Zowel de echte stappers als families met kinderen kunnen een tocht maken naar eigen wens. Paden zijn ook toegankelijk met kinderbuggy’s.  Een bezoekje aan het Sint-Arnolduspark (Tiegembos in de volksmond) behoort ook tot de mogelijkheden.

Wie zich bovendien de moeite getroost om even de wagen te nemen, kan een wandeling maken in het Kluisbos in Kluisbergen (10 minuten met de wagen) of in het Muziekbos te Ronse (20 minuten met de wagen). Deze bossen zijn een plezier voor jong en oud om in te ravotten of gewoon te wandelen. Qua aangeduide wandelroutes in de buurt is zeker de ‘Panorama route’ (16 km) in Kwaremont of de ‘Kleine kluis wandelroute’ in Gijzelbrechtegem/Grijsloke (7.7 km).

Voor de fietser:

Dat Tiegem een paradijs is voor fietsers hoeft geen betoog. De Vlaamse Ardennen liggen om de hoek. Alle bekende hellingen in de Ronde Van Vlaanderen liggen binnen bereik voor de fietser: de Oude Kwaremont (6 km), de Paterberg (8 km), de Kluisberg (8 km), Koppenberg (10 km), Eikenberg (16 km), Taaienberg (17 km), … Vergeet ook niet de Tiegemberg aan te pakken: de minder gekende beklimming via de Bergstraat langs de fruitplantages van Dolage is een echte aanrader ! In alle geval: in het huis zijn knooppuntkaarten ter beschikking om de route voor te bereiden – de hellingen staan er netjes op aangeduid. 

Wat echter vaak vergeten wordt: rij je weg van de Vlaamse Ardennen, dan kan ook de minder sportieve rijder zeer aangename tochtjes plannen om de Leiestreek te verkennen. Niet iedereen hoeft immers op kasseien te dokkeren ! De Schelde brengt je naar Bossuit of Spiere via de talrijke jaagpaden. Bijzonder fijn fietsen is het ook om te fietsen op de Trimaarzate tussen Avelgem, Spiere en Heestert.

Vertier in de omgeving:

  •  Bij Bieke en Lieven in Tiegem kunnen jullie genieten van ponywandelingen maar u kan er evengoed reserveren voor een kinderfeestje. Reservatie is wel aan te raden.
  • In Oudenaarde is er een leuk zwembad voor groot en klein. Het zwembad bevindt zich op 15 minuutjes rijden van Huyze Tiegem.
  • Wie zich wil amuseren met een grote variatie aan volksspelen kan terecht in Maarkedal. Het volksspelen café ‘Het Sprankelend Toeval’ ligt op 20 minuutjes rijden van Huyze Tiegem. Best op voorhand eens checken of het volksspelen café open is of beschikbaar voor het publiek.

Andere aanraders in de buurt:

  • Op wandelafstand van Huyze Tiegem bevinden zich een aantal cafés / restaurants waar het zeer aangenaam vertoeven is. Op het kerkplein is er het cafe Sint Arnoldus , het beste Cafe van Anzegem in 2017. Bovenop Tiegemberg is er het Vossenhol, waar je in een prachtige villa een drankje kan nuttigen met een adembenemend zicht op de omgeving. Zoek je een ideale tussenstop voor een wandeling of rustige fietsrit, ga dan zeker langs bij Achiel en Hector – de thee en koffieschuur in de Kaankouter. De kinderen zullen dat geweldig  vinden. 
  • In Ingooigem, het dorp naast Tiegem, bevindt zich “het lijsternest”, het huis waar de schrijver Stijn Streuvels leefde en werkte tot zijn dood in 1969. Het Lijsternest is van april tot september open voor het brede publiek. Door interactieve digitale media kan u het leven en werk van de schrijver leren kennen – alsook ondergedompeld worden in de tijdsgeest waarin hij actief was. In het centrum kan je terecht In d’Halve Maan voor een drankje of hapje.
  • Jaarlijkse appelpluk bij Fruitkwekerij Dolage . Een wandeling langs de flanken van de Tiegemberg levert sowieso prachtige vergezichten op. Twee week-ends per jaar (meestal eind september – begin oktober in functie van de oogst) mag iedereen zelf naar hartelust verse appelen gaan plukken. Niet alleen leuk om te doen met de familie, maar dat levert een mooie voorraad appels op tegen een zeer voordelige prijs.
  • Last but not least: de piro ! Het is geen hot dog, ook geen worstenbroodje…maar toch een broodje met een worst erin. Een traditionele pistolet met een échte worst (niet de moderne frikandellentroep).  Te vinden bij de bakkers in de streek gedurende de wintermaanden. In de cafés worden pirobakken afgewisseld. Best op voorhand eens naar de bakker bellen of de piro voorradig is – zeker bij grotere bestellingen.